Algemene Voorwaarden

‘Algemene voorwaarden zijn de fundering waarop het huis van uw zakelijke verhoudingen gebouwd wordt. Wanneer deze niet goed in elkaar zit zullen uw overeenkomsten tijdens een procedure in elkaar storten.’

Waarom is het zo belangrijk voor de incassering van uw vorderingen om correcte algemene voorwaarden te hanteren? Algemene voorwaarden zijn, de term zegt het al, algemene bepalingen die u op al uw overeenkomsten van toepassing wilt zien. Geen enkele klant is hetzelfde, dus geen enkele overeenkomst is hetzelfde. Deze kunnen immers afwijken op het gebied van hoeveelheden, prijzen en contractduur. Algemene voorwaarden zijn alle overige bepalingen die voor al uw klanten hetzelfde zijn. Denk hierbij aan de betalingstermijn, aansprakelijkheid, klachtenregeling en ontbindingsmogelijkheden. Door bepaalde situaties uit te sluiten kunnen zakelijke geschillen voorkomen worden. De advocaten van Lips kunnen u uitgebreid adviseren over de ‘do and dont’s’ van algemene voorwaarden.

Specifiek van belang voor het incasseren van vorderingen is dat u, in het geval van B2B relaties, in de algemene voorwaarden afwijkt van het Besluit Buitengerechtelijke Incassokosten. In dit besluit is namelijk opgenomen dat er een laatste aanmaning gestuurd moet worden naar de debiteur waarin de kans wordt geboden om de vordering te voldoen zonder dat er extra kosten of rente in rekening worden gebracht. Doet u dit niet en de debiteur blijft weigerachtig te betalen, zal een rechter de rente en de buitengerechtelijke incassokosten niet aan u toewijzen. Daarnaast kunt u in de algemene voorwaarden afwijken van de hoogte van de buitengerechtelijke incassokosten en de wettelijke rente.

Tot slot moet u goed opletten hoe u de algemene voorwaarden kenbaar maakt aan uw klanten. Indien u dit niet op de juiste manier doet zal een debiteur deze kunnen laten vernietigen. U kunt dan op geen van de bepalingen uit de algemene voorwaarden nog een beroep doen.

Wilt u problemen met uw contracten en algemene voorwaarden voorkomen? Neem direct contact op met Lips Incasso Advocaten.